Date : 7.11.2012
Venue : Home
Sempena weekend ni kan, mama&papa pon ade la jugak rasa nak makan masakan rumah. Masak sendiri, sedap tak sedap tu lain cerita la.
Kebetulan semalam mama&papa gi pasar malam seksyen 19 shah alam, ade terjumpa laksa kelantan dengan laksam dijual kat sana. Dah ready made. Actually dah lama mama&papa cari laksa ni. Laksa ni laksa tepung, kelantan memang suka laksa macam ni. Kat sini kebanyakannya laksa yang kaler putih transparent tu. Ala...laksa yang kaler macam bihun tu. Laksa tu kering, bila nak makan baru panaskan dan baru lembik.
Tak taula orang lain, tapi mama&papa memang tak berapa suka laksa tu. Dah alang2 jumpa laksa kelantan tu, itu yang terus beli. Kuah ofkosla buat sendiri kan! Ade laksam jugak, tapi tak terasa nak makan laksam la pulak. hehehe
Ni dia hasil laksam...jadi tak? bolehla kan? first trial la katakan..
Laksa kelantan |
Owh ye, lagi satu..laksa kelantan ni juga dipanggil laksa lemak. Sebabnya kuah dia sangat simple. Macam kuah laksam jugak. Cara buat pon senang sangat, bahan-bahannya ialah..(hah..hamekk..dah macam chef!) Cuma pakai santan, ikan sardin yang direbus amik isi je, pastu sikit asam keping, garam dan gula..blackpaper..daaa..siaapp! senang kan?
Gigirl mama...ish ish ish...memanjat dah macam boboi..keke |
Otai tuuu...makan laksa sambil baring..korang hado mcm ni? haha |
0 comments on "Laksa Kelantan homemade"
Post a Comment