Nak share puding karamel dari blog ni.
Dah kata mamanya tauke tupperware, haruslahh buat puding pakai speedy chef tupperware yang hebakk ni. Senang yang amat!! 2 minit je kita kepuk telur tu. Pastu kukus jee..
RESEPI PUDING KARAMEL
sumber : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
sumber : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
- 5 biji telur size B (jika size A, 4 biji)
- satu tin susu cair (400ml)
- 150ml air biasa
- 4 sudu besar gula
- 1sk esen vanilla
- 5 sb gula
- 2 sb air
- Sediakan karamel@gula hangus - masukkan gula dan air ke dalam kuali. Hanguskan hingga keperangan kemudian tuang terus ke dalam loyang. Sejukkan.
- Dalam mangkuk, satukan semua bahan puding. Kacau perlahan jangan sampai berbuih. Cukup sekadar pecah kuning telur dan sebati. Kemudian tapiskan. dan tuang ke dalam loyang karamel.
- Kukus selama 45min atau sehingga masak. Puding ini juga boleh dikukus di dalam oven dgn cara waterbath@bain marie (letak air di dalam loyang) Tutup loyang puding dgn aluminium foil dan masak selama 45-50min dgn suhu 180.
- Sejukkan kemudian terbalikkan. Potong dan hidangkan.
Dan ini hasilnya...
Ini akibatnye kalau menderhaka resepi, patotnye kene tunggu sejuk baru boleh terbaikkan. Ni panas2 tu jgk hakak terbalik..cair la jawabnye gula hangus tu.huhu |
Suka sangat zahra dengan puding ni, masa masak puding ni dia kan kusyuk layan laptop. Tau2 dah siap. Jadinya, sepanjang makan tu, asyiklaa dok tanya, camne mama buat ni
Zariff pulak, tengok kakak beriya makan, dia pon nak beriya jugak. Tapi sepotong pon tak habis! Haha. Pastu dia potong2, hancur2 pastu suap kat kita pulak. Kikiki
0 comments on "Puding karamel"
Post a Comment