Date: 23.09.2018
Time: 5.00pm
Venue:Home
Happy sunday!
Dah lama dah memendam niat untuk masak laksam. Mama pandai kukus laksam je, kuahnya mama tak pandai. Kuah laksam memang kene papa masak.
Harini, tekad..sebab dah janji ngan mak buyung a.k.a ciksu wany pasal nak kukus laksam. So, malas ke tidak..memang kene la weh.hehe
Sedikit ilmu yang nak share untuk adunan laksam ni kan. Mama tak pasti lah macam mana orang lain buat. Tapi based on mama punya experiment...banyak kali try buat..try and error..adunan ni paling mama rasa sesuai dan sedap.
Bahan laksam
1 cawan tepung beras
1 cawan air panas gelegak
1 cawan air suhu biasa
1/3 sudu kecik garam
Tu sukatan yang mama suka. So, kalau nak banyak...double kan je semua bahan tu. Simple! Mama tak suka campur tepung gandum sebab nanti adunan tu melekat dan keras. huhu
So...pada sesiapa yang nak mencuba tu..sila lah! Kuah..tak pandai! hehehehe
Sunday, September 23, 2018
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comments on "Laksam Kelantan"
nampak sedap.. sy x pandai nk buat laksam kalau x pakai tpung beras siam yg mak sy slalu pakai..aritu penah buat kat sini beli kat kedai runcit biasa, sekali keras..adoii terus down..huhu
Post a Comment