Date: 24/12/2015
Time: 4pm - 12.30am
Venue: Kg. Mahkota - Selayang Baru
Salam Maulidur Rasul untuk semua umat islam!
Hari maulud nabi kita ni, kami 4 beranak takde nak kemana pon. Family quality time mat salleh cakap. Memang plan nak duduk rumah je sebab esok dan lusa bakal habiskan masa di majlis kahwin.
Memandangkan semalam satu hari suntuk jalan-jalan cari makan, rumah pon macam tongkang pecah. Tak sempat nak kemas rumah. Yang sempat pon bersihkan peti ais je. hahaha. Dalam setahun dah tak bersihkan peti ais!
Tapi...tengahari tiba-tiba abam kema ku busy! Dan dan laa ada kawan dia koling-koling cakap nak jumpa, bincang hal part kereta katanya! Aishhhh berbulu ketiak aku dibuatnye tau! Nasib baik dia ajak-ajak ayam tanya nak ikot ke tidak. Kalau tak, memang ingat dah ada awek baru dah! hahaha...Ohh tidak..gurau je. Abam kema iolss baek. Mana boleh buat camtu ye dak?
Jadinya petang ni, cuba buat cucur ikan bilis...sebagai kunyah kunyahan di waktu petang. Cicah cili sos..perghhh..sedap! Hahaha...tengok gambar tu. Tempting tak cucur ikan bilis trial version tu.hehehe.. Abam kema cakap..bulat-bulat comel macam orang dia. Huh..sabau jelah!
Cucur tu kembong, rangup di luar tapi lembut giler kat dalam dia. Seriusly sedap! hahaha..masuk bakul angkat sendiri adalah perkara wajib hokey! hahaha. Untuk cekodok or cucur ni, memang nik langsung tak pakai telur, or serbuk penaik or soda bikarbonat tu ye. Purely tepung, air, garam, gula dan daun bawang. Tu je. Cuma yang jadi lain ckt, kali ni nik tambah serbuk kunyit nak kasi kaler kuning-kuning gold sikit. Then guna air panas untuk bancuh adunan. Tu je tips..itu yang jadi kembang elok tu!
Malam sikit, gerak gi selayang rumah Atok Wan. Kami cam biasa la, kalau datang sini mesti bawak perot kosong hehe. Jadi, sampai kat sana je menggagau2 cari nasi kat dapur. Pastu kan..terkejot giler...tengok ada "nasi kerabu pakistan" ni. Hahaha. Tak pasti lah apa nama nasi ni, ta
0 comments on "Cucur Ikan Bilis"
Post a Comment